Echt Scheiden

beheer

Het kan u de afgelopen weken bijna niet ontgaan zijn: het RTL4 televisieprogramma “Echt Scheiden” leidde niet alleen tot goede kijkcijfers, maar ook tot een storm van kritiek, zelfs vanuit de Tweede Kamer. Critici spraken van kindermishandeling en het kijkerspubliek werd opgeroepen het RTL4-programma te boycotten.

In het televisieprogramma begeleidt Natasja Froger ouders die van elkaar willen scheiden. De ouders en kinderen worden op de voet door camera’s gevolgd, zodat televisie­kijkend Nederland onder meer getuige is van de ruzies, de etentjes met nieuwe partners, het verdriet en de tranen binnen het gezin en van de kinderen die er middenin zitten en er niet veel van begrijpen. De kritiek is begrijpelijk. Waarom zouden ouders de vuile was buiten hangen, met alle gevolgen (met name voor de kinderen) van dien? Een echtscheiding is een persoonlijke en vaak vervelende aangelegenheid en dus geen amusement dat u met de rest van Nederland wilt delen!

Tegenwoordig eindigt gemiddeld 36,2% van alle huwelijken in een echtscheiding. Kijkers van het televisie­pro­gram­ma “Echt Scheiden” weten nu dat een echtscheidingsprocedure niet altijd even prettig en eenvoudig verloopt. Bovendien laat het programma duidelijk zien dat een scheiding een enorme impact op de kinderen kan hebben (ook zonder camera’s!).

Het is daarom erg belangrijk dat uw echtscheiding goed, snel en op een prettige wijze wordt geregeld. Dat is het beste mogelijk indien u zich samen met uw partner tot één gezamenlijke advocaat wendt, die samen met u de volledige echtscheidingsprocedure doorloopt. Met name als u kinderen heeft, is het van groot belang om niet in een zogenaamde ‘vechtscheiding’ te belanden. Ook na de echtscheiding blijft u immers de vader of moeder van uw kinderen en bent u samen verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kinderen. Niet alleen u, maar ook uw kinderen zijn dus gebaat bij duidelijke afspraken en een goede verstand­houding tussen u beiden.

Scheiden kan ook anders!

Een echtscheiding is (gelukkig) niet iets waar u dagelijks mee te maken heeft. Maar dat heeft ook een keerzijde, want als u eenmaal in een echtscheidingsituatie terecht komt, waar moet u dan beginnen? Wat moet er allemaal geregeld worden en hoe? Wat zijn de mogelijkheden? Wat is verstandig en wat moet u vooral niet doen? Als advocaat hebben mijn collega’s en ik juist wél dagelijks met echtscheidingen te maken. Onze advocaten hebben de deskundigheid en ervaring in huis om u (en uw partner) op een snelle, prettige en voordelige wijze door uw echtscheidingsprocedure te loodsen. Wat kunnen wij voor u betekenen?

SBM-scheiding in vijf stappen:

Stap 1: eerst maken we kennis met elkaar tijdens het intakegesprek. In dit gesprek informeren wij u over de volledige echtscheidingsprocedure, wat u kunt verwachten, wat er zal gebeuren en hoe wij u daarbij zullen helpen en begeleiden.

Stap 2: vervolgens gaat het scheidingstraject van start. Wij zullen stapsgewijs alle relevante onder­werpen met u doorlopen, waaronder de verblijfplaats van de kinderen, de omgangs­regeling, het ouder­schaps­plan, alimentatie­verplichtingen, verdeling, etc. Daarbij zullen wij u van voldoende informatie voorzien en adviseren zodat u en uw partner de juiste keuzes en afspraken kunnen maken. Bij ingewikkelde financiële of notariële zaken beschikt SBM Advocaten over een betrouwbaar netwerk van notarissen en financieel adviseurs die u daarbij kunnen adviseren.

Stap 3: zodra er afspraken zijn gemaakt over alle relevante onderwerpen, zullen wij deze voor u vastleggen in een echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan. Deze stukken dienen door u en uw partner te worden ondertekend.

Stap 4: vervolgens zullen wij een officieel verzoekschrift opstellen en deze – samen met het convenant en ouderschapsplan – bij de Rechtbank indienen. De Rechtbank zal daarna uw echtscheiding uitspreken in de zogenaamde echtscheidingsbeschikking (vonnis).

Stap 5: ten slotte dient de echtscheidingsbeschikking te worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar u getrouwd bent. Ook hier dragen wij zorg voor. Na inschrijving bent u officieel van elkaar gescheiden.

Het lukt niet altijd om u samen met uw partner tot één gezamenlijke advocaat te wenden. Ook dan is het belangrijk om uw echtscheiding op goede, snelle en efficiënte wijze te regelen. In beide gevallen helpen wij u graag verder. Bent u geïnteresseerd of wenst u gebruik te maken van onze dienstverlening en service? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.