1e Dag van de Scheiding op 15 september 2010

beheer

Gratis advies bij vragen over scheiden

Mensen die in scheiding liggen, ervaren die tijd als zwaar en emotioneel. Toch heeft een grote meerderheid (meer dan 80 procent) geen spijt van de beslissing om uit elkaar te gaan. Dat blijkt uit het onderzoek van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) naar scheiden in Nederland, dat op 15 september a.s. gepresenteerd wordt. 15 September is de Dag van de Scheiding.

De vFAS is van mening dat een hoge kwaliteit van de professionele begeleiding bij scheiding, bijdraagt aan een respectvolle scheiding. Daarnaast vindt de vFAS het belangrijk dat de discussie over scheiden in het openbaar gevoerd wordt en dat er een brede maatschappelijke discussie op gang komt over de gevolgen van scheidingen.

De kantoren van de vFAS-leden zijn op de Dag van de Scheiding speciaal geopend en iedereen kan met vragen over scheiden op die kantoren terecht. Ook is er een call centre (0800-4050603) dat bemand wordt door familierecht advocaten en er kan gemaild (info@dagvandescheiding.nl) en getwitterd worden. Verder is vanaf 1 september de website www.dagvandescheiding.nl in de lucht.

Mr F. Ettaia (familierecht specialiste bij SBM Advocaten te Houten) wijst op het belang van een goede scheiding en de begeleiding daarvan. “Doordat niet gespecialiseerde advocaten nu regelmatig ‘even een scheiding ernaast doen’, worden onnodig veel echtscheidingen middels een gerechtelijke procedure uitgevochten”.

Volgens Anke Mulder, voorzitter van de vFAS*, rust er op scheiden nog vaak een taboe. ,,Partners proberen er in eerste instantie meestal samen uit te komen. Dat is vaak heel moeilijk vanwege alle spanningen die er zijn. Bovendien ontbreekt het inzicht hoe je een scheiding kan regelen en wat er allemaal geregeld moet worden. Het is ook nogal wat: regelingen voor de kinderen, verdelen van het inkomen en het vermogen, lastige huwelijksvoorwaarden etc.. ,En dat ook nog in de emotionele periode waar overleg vaak moeilijk is. De vFAS vindt  het belangrijk dat de mensen goed voorgelicht worden, zodat zij beiden met een goede regeling zo respectvol mogelijk uit elkaar kunnen om te beginnen aan een nieuwe periode in hun leven.’’

SBM Advocaten is op 15 september as de hele dag  tot 20.00uur open voor iedereen die vragen heeft over wat er allemaal komt kijken bij een echtscheiding.

Indien u meer wilt weten over de achtergrond van de Dag van de Scheiding kunt u contact opnemen met SBM Advocaten,  Mr F. Ettaia, Het Spoor 64 te  Houten, tel: 030 - 6 35 34 32 

De vFAS is een vereniging van meer dan 900  advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht. Een groot aantal van de aangesloten leden heeft zich bovendien gespecialiseerd tot advocaat- scheidingsmediator.