Verjaardag

beheer

Een tevreden roker is geen onruststoker. Zo luidt een algemeen bekende zegswijze. Tevreden was de roker die meende van het roken longemfyseem opgelopen te hebben niet meer. Toen de roker vervolgens twee herseninfarcten kreeg die, naar zijn mening, ook het gevolg van het roken waren, was de maat voor hem vol. Hij besloot de producent van de door hem gerookte sigaretten aansprakelijk te stellen voor zijn schade en begon een procedure.
De roker was in 1983 gestopt met roken. Tot die tijd had hij verschillende merken sigaretten gerookt. Hij vindt dat de producenten van de sigaretten aansprakelijk zijn voor zijn gezondheidsschade, omdat zij wisten dat sigaretten schadelijk voor de gezondheid waren. Toch hebben die producenten steeds reclame gemaakt voor hun sigaretten, zonder te waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s.

Helaas voor de roker wijst de rechtbank alle vorderingen van de roker af. Tegen de producent van het laatst door de roker gerookte merk wordt de vordering afgewezen omdat de roker in de tijd dat hij dat merk rookte wel had kunnen weten dat roken slecht voor hem was. Tegen de producent van het merk dat hij tussendoor rookte werd de vordering afgewezen omdat de roker de verkeerde producent had gedagvaard. Tegen zijn eerste merk werd de vordering afgewezen omdat deze verjaard was. De roker was te laat met zijn vordering. Pech voor de roker dus.

Maar ook voor meer alledaagse schadegevallen kan verjaring problemen opleveren. De meeste mensen zullen zich niet realiseren dat een vordering tot schadevergoeding niet het eeuwige leven heeft. In de wet is geregeld dat rechtsvorderingen (dat zijn: alle vorderingen die voor de rechter kunnen worden afgedwongen) verjaren na 20 jaar, behalve als de wet anders bepaalt. En de wet bepaalt regelmatig anders.

Stelt u zich eens voor dat u op een slechte dag door een winkelstraat loopt waar net de winkelramen gewassen worden. Op één van de ladders staat een ramenlapper die lekker even een shagje opsteekt en daarbij per ongeluk zijn emmer laat vallen, bovenop uw hoofd.
U een flinke hoofdpijn, naar het ziekenhuis, een paar weken niet werken enzovoort. Een hoop schade dus. Maar geen probleem, de ramenlapper is verzekerd en uw schade wordt vergoed.
In de loop van de jaren nadat u de emmer op uw hoofd hebt gekregen krijgt u echter last van allerlei klachten. U gaat slechter zien, u krijgt hoofdpijn en voor uw nek- en schouderklachten zit u wekelijks bij de fysiotherapeut. Dit alles zonder dat de diverse artsen die u bezoekt een duidelijke oorzaak kunnen aanwijzen. Totdat u 5 jaar later, enkele weken voor Kerstmis, via een kennis bij een arts terecht komt die zonder meer vaststelt dat al die klachten ook het gevolg zijn van de emmer die op uw hoofd is gevallen.
Het ramenlappersbedrijf bestaat gelukkig nog en u stelt het bedrijf aansprakelijk voor uw schade. Een dag voor Kerstmis krijgt u een brief van de verzekeringsmaatschappij van de ramenlapper en tot u schrik leest u: "Aangezien het voorval meer dan 5 jaar geleden heeft plaatsgevonden beroepen wij ons op verjaring van uw vordering. Wij zullen uw schade derhalve niet vergoeden." U was te laat. Pech voor u.

Gelukkig kunt u het verjaren van vorderingen, niet alleen vorderingen tot schadevergoeding, op verschillende manieren voorkomen. Dit kan onder andere door de verjaring te stuiten. Wij zullen u in voorkomende gevallen van advies kunnen dienen. In plaats van een koude douche voor Kerstmis zien wij liever sneeuw.