2020, een absurd jaar!

mr. C. van der Mark
mr. C. van der Mark

Vanaf maart jl. werd de wereld op zijn kop gezet. Daar waar wij, de mensheid, althans in ieder geval in West-Europa, ons redelijk onaantastbaar voor epidemieën of een pandemie waanden, werden wij keihard met de neus op de feiten gedrukt met alle gevolgen van dien. Ernstig zieken, talloze doden, een economie die grotendeels plat is gelegd, discussies tussen believers/non-believers tot aan mensen die zelfs geloven in een door de overheid opgezet complot om ons, de mensen, aan banden te leggen. Corona zorgde dus ook nog eens voor een onderlinge verwijdering. Alsof het allemaal op zich al niet erg genoeg is.

Afgelopen jaar hebben wij een deel van onze zakelijke cliënten helaas zien vechten om het hoofd boven water te houden. Daar waar nodig en mogelijk uiteraard ondersteund door ons kantoor. Mooi om te zien hoe veel van hen op inventieve wijze in staat bleken om, ondanks alle beperkingen, soms toch op Coronaproof wijze nog enige omzet te genereren, maar triest om te zien dat mooie en goede bedrijven een zware tik hebben gekregen en krijgen, waarbij het voor sommigen maar zeer de vraag is of men dit te boven kan komen. De overheidssteun dekt namelijk natuurlijk niet alles. We voelen uiteraard mee met deze ondernemers, vaak ondernemers pur sang, voor wie dit een rampjaar is en in ieder geval ook het begin van 2021 nog weinig goeds belooft. Tegen dit soort malheur valt weinig te doen, maar het zal je, bijvoorbeeld als horecaondernemer, maar overkomen!

Ook veel werknemers zijn noodgedwongen op straat komen te staan, zo hebben wij in onze arbeidspraktijk ervaren. Voor hen is het natuurlijk ook een zeer trieste situatie.

De hausse aan echtscheidingen is vooralsnog uitgebleven. Enerzijds gelukkig maar. Of stellen velen dit door de economische onzekerheid uit? Wie zal het zeggen?

Het gemis aan contact met onze cliënten, uiteraard hebben wij door middel van videobellen contact, en het feit dat veel zittingen door middel van Skype of Teams worden gehouden, maakt ons werk anders. De dynamiek is er uit. Echter, wij zijn ons ervan bewust dat we hierover niet mogen klagen als we zien met welke problemen andere mensen en bedrijven te kampen hebben gekregen. En dat doen we dan ook niet.

Dit keer geen juridisch advies, maar een alternatieve kerstwens, die wij eigenlijk al vanaf begin maart jl. uiten: Blijft u allen alstublieft veilig, gezond en sterk en wees er voor elkaar!

Wij hopen dat iedereen toch nog zoveel mogelijk van de kerstdagen en een gezellig oud en nieuw kan genieten! Anders hoeft niet per definitie slechter te zijn. Tevens maak ik alvast graag van de gelegenheid gebruik om iedereen, zowel privé als zakelijk, mede namens al mijn collega’s, een zeer goed 2021 te wensen! Laat 2021 alstublieft zo snel mogelijk weer ‘normaal’ zijn! Wij denken aan u!

Wet- en regelgeving is dynamisch en kan dus continu veranderen. Graag wijzen wij u er dan ook op dat onze columns mogelijk niet meer aansluiten op de huidige wet- en regelgeving en dus verouderd kunnen zijn. Heeft u vragen of een probleem waarvoor u rechtsbijstand wenst, neemt u dan gerust contact met ons op.