Alles over scheiden, alimentatie en erfrecht

SBM advocaten is gevestigd in Houten (regio Utrecht) en heeft verschillende advocaten gespecialiseerd in personen- en familierecht. Wilt u bijvoorbeeld een scheiding aanvragen, maar weet u niet welke procedure hiervoor gevolgd moet worden? Of wilt u meer weten over uw recht op partneralimentatie of kinderalimentatie? Dan kunt u ons altijd bellen voor een vrijblijvend advies.

Scheiding aanvragen (scheiding van tafel en bed)

Wanneer u een echtscheiding wilt regelen, zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Denk hierbij aan het indienen van een verzoekschrift echtscheiding, of het regelen van de verdeling van de gemeenschap van goederen. Maar er zijn nog veel meer zaken zoals:

SBM Advocaten biedt bij een scheiding meer dan alleen advies. Onze echtscheidingsadvocaten ( mr. A.J. Begthelmr. M.R. Vossen en mr. C. van der Mark) denken met u mee over de beste vervolgstappen zodat een vechtscheiding wordt voorkomen.

Echtscheidingsprocedure of echtscheidingsconvenant

Hoe ziet een echtscheidingsprocedure er uit en is er een echtscheidingsconvenant nodig? Het belangrijkste wat u moet weten, is dat een echtscheiding  alleen kan worden uitgesproken door de rechtbank. Hoe de echtscheidingsprocedure precies verloopt, hangt af van de manier waarop u destijds getrouwd bent. In de praktijk zijn er twee soorten procedures: 1) Formele procedure 2) Inhoudelijke procedure.

Bij de formele procedure hebben beide partners in overleg met een advocaat overeenstemming bereikt over de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding. Deze procedure kan relatief snel (enkele weken) afgehandeld worden. Uw advocaat dient daarvoor een verzoekschrift in en u hoeft niet op een zitten te verschijnen.

Bij een inhoudelijk procedure is noodzakelijk wanneer beide partners niet over alle belangrijke onderdelen van de echtscheiding overeenstemming kunnen bereiken. In deze procedure zal de rechter een aantal knopen moeten doorhakken. Hieronder is een aantal zaken benoemd waar SBM Advocaten veel ervaring mee heeft en u kan ondersteunen.

Echtscheidingsconvenant

Voor beide procedures is een echtscheidingsconvenant aan te raden om problemen in de toekomst te voorkomen. Hierin legt u zaken vast over de betaling van alimentatie, zorg over de kinderen en verdeling van spullen (bv. woning, auto, inboedel).

Kinderalimentatie

Er zijn wettelijke afspraken gemaakt met betrekking tot de kinderalimentatie. Daarin is precies vastgelegd hoe de verdeling is van de kosten voor de kinderen. Daarvoor wordt eerst berekend hoeveel geld er in totaliteit nodig is voor de kinderen (ook wel: “de kosten van de kinderen” genoemd). Dit zijn kosten voor eten, drinken en onderdak maar ook kosten voor school, kleding, sporten, etc. Als de kosten van de kinderen bekend zijn, wordt vervolgens berekend hoe deze kosten verdeeld worden over de ouders. Daarvoor wordt een draagkrachtberekening gemaakt met betrekking tot beide ouders. Op basis van hun draag­kracht wordt vastgesteld met welk geldbedrag iedere ouder zal moeten bijdragen in de totale kosten van de kinderen. Per 1 januari 2015 zijn de normen voor kinderalimentatie gewijzigd en ook zijn er fiscale wijzigingen doorgevoerd. Deze veranderingen hebben grote gevolgen voor de praktijk. Lees hier meer daarover

Partneralimentatie

Als één van de ex-partners niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, heeft de ander de plicht om bij te dragen in deze kosten. Dit wordt partneralimentatie genoemd (bron: Rijksoverheid). De duur en hoogte van het bedrag is afhankelijk van de duur van het huwelijk en of er kinderen zijn. SBM Advocaten weet precies welke regels er voor gelden en zorgen ervoor dat alles volgens de wettelijke regels wordt geregeld.

Wat doen wij voor u?

SBM Advocaten heeft de kennis en daadkracht in huis om ervoor te zorgen dat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Wij denken met u mee als partner en we zorgen er altijd voor dat u voorbereid bent op alle vragen en eisen van de wederpartij. Onze familierechtadvocaten ( mr. A.J. Begthelmr. M.R. Vossen of mr. C. van der Mark) staan voor u klaar om de scheiding goed te laten verlopen.

Meer weten? Neem contact met ons op via 030-6353432

 


Erfrecht en verdeling van een nalatenschap

Wanneer u, uw partner of een familielid komt te overlijden dan wilt u geschillen natuurlijk voorkomen. In sommige gevallen is dat echter onvoorkomelijk, bijvoorbeeld wanneer u het niet eens bent met het testament van de overledene. SBM Advocaten heeft jarenlange ervaring met erfrecht en de onderwerpen die hierbij komen kijken zoals: geldigheid testament, verdelingen van een nalatenschap, of legitieme portie. Mocht u advies nodig hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Meer weten? Neem contact met ons op via 030-6353432

Laatste artikelen over familierecht:

Deel deze pagina:

Vragen? Bel gerust

Advocatenkantoor Houten - Telefoonnummer 030-6353432

 

Kwaliteit en daadkracht....

Regio Utrecht - Daadkrachtige advocaten

Kwaliteit en daadkracht staan centraal in onze bedrijfsvoering. Kwaliteit, omdat wij diepgang in de materie een absolute noodzaak vinden. Daadkracht, omdat slagvaardig handelen leidt tot goede oplossingen en wij staan voor uw en onze zaak.
 Advocatenkantoor Nieuwegein Vianen Bunnik kwaliteitIn kwaliteit investeren wij al jaren. Met name op de gebieden van contractenrecht, ondernemings- en insolventierecht, milieurecht, (ruimtelijk) bestuursrecht, personen- en familierecht, personenschade en huurrecht hebben wij bijzondere expertise in huis.

Laatste nieuws

Wanneer gedraagt een werknemer zich verwijtbaar?

Een werknemer die verwijtbaar handelt, kan alléén ontslagen worden als hij wist dat het gedrag door zijn werkgever niet zou zijn toegestaan. Het moet de werknemer ‘kenbaar’ zijn dat hij iets verkeerds doet. Maar wanneer is dat dan het geval?

lees meer


JFM RSS App

last updated: 16/08/2018 08:39
  • Opzegging huur en ontruimingsbescherming bij kantoorruimte
    Kantoren worden in ons huurrecht beschouwd als ‘overige bedrijfsruimte’. Vaak geldt er een huurovereenkomst van vijf jaar, die automatisch wordt verlengd met een zelfde periode van vijf jaar . In de huurovereenkomst is vaak een bepaling opgenomen dat opzegging uiterlijk één jaar voor einddatum schriftelijk dient te gebeuren. Zo niet, dan wordt de huurovereenkomst automatisch verlengd.

Van Slagmaat, Van den Brink, Van der Mark Advocaten • SBM Advocaten / Het Spoor 64 / 3994 AL Houten / telefoon 030-6353432 / info@sbmadvocaten.nl

Privacy statement en cookie policy
Klachtenreglement
Algemene voorwaarden
Disclaimer

© 2015 SBM Advocaten

design: Kjoew!

Bekijk als desktop versie.